puzzelstukjes uit het proces dat leven heet

Recensies

januari 2015

Joyce Hoen:

Tineke Boogaarts: LUNAREN

Onlangs kwam ook het boek Lunaren uit van Tineke Boogaarts.
Persoonlijk geloof ik dat je de kracht van de lunaar niet moet overschatten. Zoals een solaar een kracht heeft vergelijkbaar met de kracht van een Jupiter transit, zo is de lunaar vergelijkbaar met de kracht van een progressieve Maan, en meestal stelt dat niet al te veel voor behalve de dagelijkse emotie en gang van zaken. In de volgende astrotime, die overigens nu bij de drukker ligt, komt een horoscoop van mijn meest krachtige lunaar van het afgelopen jaar, eentje die me heel anders tegen Schorpioen ascendanten heeft doen aankijken in solaren en lunaren:-)
Naar analogie met het feit dat solaren pas echt tot leven komen als je gewoon alleen maar eens let op het teken op de ascendant, heeft Tineke dat principe ook toegepast op lunaren.
Dus
1) het eerste wat je doet, is letten op het teken op de ascendant.
Misschien heb je daar zelfs wel genoeg aan, om de energie van die nieuwe lunaar te voelen werken.
2) De huisplaatsing van de Maan kan interessant zijn. Zo stond in die roemruchte Schorpioen ascendant lunaar van mij de Maan ook nog eens op cusp 8 al het eten er uit te kotsen. (Ahum).
3) In haar boek kijkt Tineke ook naar Maan transits (alleen conjuncties) , in een Amerikaans boek over lunaren vond ze dat de Maan transit over het gelukspunt a JOYFUL day betekende, en ze heeft daar een eigen naam voor verzonnen, in plaats van een dag vol vreugde, noemt ze het een “Blijdag”. Maar niet al te vreemd, al te veel uitwerking had het niet in haar onderzoek, hooguit dat je een gezellige dag hebt.  Het klopt heel goed dat je in een solaar de transits van de zon, maar dan met name door de HUIZEN, goed kunt volgen: zo ga je vaak op vakantie naar het buitenland als uitgerekend de Zon door je 9e solaarhuis transiteert.  Maar Tineke kijkt dus naar conjuncties met andere planeten. Ik heb dat nog nooit gedaan, wellicht werkt het hier ook beter om naar de HUIZEN te kijken waar de Maan doorheen gaat, KOCH huizen dus, anders werkt het niet:-)
4) Tineke heeft nog wel meer te melden in haar boek over lunaren, ze maakt hele reeksen en heeft klaarblijkelijk allerlei processen gedurende een jaar besproken met haar lunaressen, ze is erg creatief in het verzinnen van namen, ik lig ervan in een deuk, van die benaming van mensen die met lunaren werken.., maar in ieder geval, transits in de geboortehoroscoop komen natuurlijk ook terug in de lunaar, en laten zich vermoedelijk wel gewoon door de geboortehoroscoop verklaren. Ze stelt dat een transit al begint te werken 1 graad voor hij exact is (in de radix) waar ik het pertinent niet mee eens ben. Ik geloof dat de hele periode van de exacte eerste transit tot en met de derde in het teken staat van die transit, meestal een maand of 9, maar helemaal niet al 1 graad ervoor. Als dat zo is, zou ik nu al vet veel moeten merken van de komende Uranus transit op mijn IC en niks is minder waar, dat wordt iets als “bij toverslag”:-))

Hoe dan ook, Tineke heeft waardevol werk verricht en het enige wat mij irriteerde in haar boek waren allerlei stukjes tekst ingekaderd dwars door de leestekst heen. Kan mijn Mercurius in Steenbok niet tegen.  Van de onlangs verschenen astrologieboeken meldt Bol com dat dit  boek het best verkocht is, en dat kan ik me helemaal voorstellen, voor een astroloog is het waardevol en hartstikke leuk om je lunaren nu ook eens te maken.